Help! mijn kind wil geen huiswerk maken!
We kennen het allemaal, je kijkt in de schoolagenda van je kind en ziet dat er nog veel huiswerk gemaakt moet worden. Er is alleen 1 probleem; je kind haat huiswerk maken en weigert dit ook te doen. 'Geen zorgen mama, het komt wel goed, ik ben bijna klaar' was een gevleugelde uitspraak van mijn kinderen wanneer ik hun op het huiswerk wees.

Waarom kinderen geen huiswerk willen maken
De meeste kinderen vinden huiswerk maken niet leuk. Logisch: na een lange schooldag willen ze liever spelen, gamen of ontspannen. De motivatie om opnieuw met school bezig te zijn, is vaak laag.
Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom je kind huiswerk vermijdt:
- Geen duidelijke routine: Zonder vaste structuur wordt huiswerk uitgesteld.
- Gebrek aan motivatie: Het nut van huiswerk is niet altijd direct zichtbaar voor kinderen.
- Concentratieproblemen: Sommige kinderen raken snel afgeleid .
- Angst om fouten te maken: Perfectionisme kan leiden tot uitstelgedrag.
- Vermoeidheid : Een volle schooldag kost al veel energie.
Gelukkig zijn er manieren om hier slim mee om te gaan!
Hoe voorkom je huiswerkstress en ruzies?
De meeste kinderen vinden huiswerk het ergste wat er is. Na een lange schooldag thuis ook nog eens leren of oefeningen maken is een stuk minder leuk dan met vriendjes te gaan spelen. Ook gamen of social media is véél leuker dan leren, een discussie zit er vaak weer aan te komen. Je kunt je kind straffen door de telefoon of afstandsbediening af pakken, maar dit verergert het meestal en zo draait het uit op ruzie.
'Leren wordt niet leuk', zal je kind zeggen. Begrijpelijk, je kunt het wat dragelijker voor ze maken door regelmaat toe te passen. Stel bijvoorbeeld een vast tijdstip in waarop het stil is in huis en iedereen zijn taken doet, ook jij. Zo voelt het voor je kind 'eerlijk' aan en wordt het minder afgeleid.
Je kind zal vast al eens voorgesteld hebben dat jij het huiswerk maakt, dat is niet slim! Door geïnteresseerd te zijn, laat je zien dat jij interesse hebt in het huiswerk van je kind zodat hij zich gezien voelt, en zo geef je ook het gevoel dat hij jullie blij kan maken door goed z'n best te doen. Ga zo af en toe eens naast je kind zitten en praat over zijn huiswerk en leg de link met het volwassene leven. Zo wordt je kind gestimuleerd om te leren. De boog kan niet altijd gespannen zijn, dus na elke inspanning mag je kind (en jij) een momentje van ontspanning hebben.
Laat kinderen samen leren
Heeft je kind broers, zussen of heel goede vriendjes? Samen huiswerk maken kan helpen! Kinderen leren vaak makkelijker van elkaar en het voelt minder als een verplichting. Handig om te weten: een beloningssysteem werkt goed voor kinderen die extra motivatie nodig hebben. Bijvoorbeeld na een uur geconcentreerd werken, een kwartier vrij spelen.

ADHD en huiswerk maken
Wanneer een kind ADHD heeft, kan huiswerk maken een nog grotere uitdaging zijn. Stilzitten, concentreren en taken afwerken vragen meer inspanning. Mijn zoon met ADHD kreeg op school altijd te horen dat hij er met de pet naar gooide, en zijn huiswerk weer niet had gemaakt. Niet motiverend voor hem en ook niet voor ons als ouders. Geduld en begrip zijn belangrijk, zowel thuis als op school of bij de sportclub. Maar al te vaak hoor ik soortgelijke verhalen, kinderen en ouders die stuiten op onbegrip waardoor ze al snel tegen een muur aanlopen. Het zelfvertrouwen en zelfbeeld van deze kinderen wordt negatief beïnvloed en daar zijn ze niet mee geholpen.
Wat kan helpen bij huiswerk met ADHD?
- Korte, duidelijke instructies : Lange uitleg werkt vaak niet. Geef daarom beknopte, heldere aanwijzingen
- Beweging tussendoor : Laat je kind na elk blokje huiswerk of na enkele oefeningen even bewegen
- Gebruik visuele hulpmiddelen : Denk aan schema's, checklists en gekleurde stiften
- Stille, prikkelvrije omgeving : Een rustige ruimte zonder al te veel afleiding bevordert de concentratie
- Extra complimenten en aanmoediging: Focus op wat goed gaat in plaats van op wat misgaat
Natuurlijke ondersteuning concentratieproblemen
Soms kan een kind, ondanks alle inspanningen, moeite hebben om zich te focussen. Een natuurlijke ondersteuning kan dan helpen. Bachbloesem voor concentratieproblemen is een 100% natuurlijk voedingssupplement, veilig voor alle leeftijden. Het helpt kinderen om:
- Beter te focussen en de aandacht vast te houden
- Rustiger te worden in hun hoofd
- Niet te snel op te geven bij moeilijke opdrachten
- Minder afgeleid te worden door prikkels.
Veel ouders merken dat hun kind met Bachbloesems minder gestrest raken bij het maken van huiswerk en minder snel afgeleid is .
Mijn docht wilt niet meer zonder druppels naar school
Het is voor mijn dochter. Ze had geen constructie en haar hoofd zat snel vol. Door de druppels gaat het heel goed op school. Ze let goed op en als ze thuis is. Is haar hoofd ook niet vol. Mijn docht wilt niet meer zonder druppels naar school.
Liv
In de ochtend krijgt mijn dochter 4 druppels direct in de mond. De rest van de druppels gaan in een flesje met water en wordt gedurende de dag op gedronken. Dat gaat tot nu heel goed. Vooral op school merken ze verschil. Ze kan zich veel beter concentreren, is minder snel afgeleid en gaat gemakkelijker zelfstandig aan het werk. We zijn heel tevreden zover.
David
Onze zoon is minder prikkelbaar, vaker vrolijk en minder snel erg boos. Accepteert dingen sneller en is rustiger.
Het is een complete verrassing
Druppeltjes vallen goed in de smaak bij onze Daan en hij zegt dat hij er baat bij heeft, huiswerk gaat goed en cijfers idemdito!
Dochter
Druppels werken erg goed dochter wordt stuk rustiger Wordt vermengt in de limonade
denk het wel
ik heb nog geen geheel overzicht of het helpt, ik denk het wel maar ik moet nog een gesprek voeren met de juf