Mijn hond maakt alles kapot (5 tips)
Je schattige puppy sloopt alles: van sokken, theedoeken tot wc rollen. Niets is nog veilig! Kom je thuis ligt de gang alweer bezaaid met toiletpapier....Of het nu gaat om een schattige puppy of een volwassen hond die (plotseling) van alles kapot begint te maken, het is belangrijk om snel en correct te reageren zodat dit ongewenste gedrag geen gewoonte wordt.
Ik, Greetje, ben ervaringsdeskundige en krijg vaak vragen over honden die bijten of vernielzuchtig zijn. In dit artikelen bespreek ik daarom de meest voorkomende redenen waarom honden sloopgedrag vertonen en geef ik 5 handige tips die het kunnen verhelpen.

Waarom maken honden alles kapot?
Honden die bijten, alles slopen of ander sloopgedrag vertonen, doen dit vaak niet zomaar. Als je hond zich een lange tijd alleen goed gedraagt en pas na een paar uur dingen kapot begint te maken, is dat uit verveling. Misschien zit hij wel in de hondenpuberteit ?
Is je hond gezond?
Is je hond lichamelijk in orde? Heeft hij tandpijn en bijt je puppy in de meubels om de pijn te verzachten? Geef je hond dan een bijtring. Ga in het geval van een volwassen hond naar de dierenarts, want een bijtring helpt slechts voor een korte periode.
Krijgt je hond te weinig uitdaging?
Misschien is de dagelijkse wandeling niet genoeg stimulatie voor je energieke viervoeter. Ook een hond heeft lichamelijke en geestelijke uitdaging nodig om zich thuis te kunnen ontspannen.
Is je hond nieuwsgierig?
Als je kleine puppy een kabel doorbijt, kan dat uit nieuwsgierigheid, trauma's die tot uiting komen in vernielzucht of stress zijn. Puppy’s en baby’s willen de, voor hun, nieuwe wereld ontdekken. Natuurlijk komt het dan ook voor dat er daarbij nu en dan wel eens iets sneuvelt.
5 tips voor wanneer je hond alles sloopt
Tip 1: Herken het gedrag
Herken de tekenen van je hond als hij behoefte heeft om op iets te kauwen. Geef hem dan een kauwstick , een knuffel of een hard voorwerp om op te kauwen. Zorg dat het altijd beschikbaar is, zodat hij niet op zoek moet naar andere alternatieven (zoals je sokken of zetel).
Tip 2: Vermijd stress
Veel baasjes gaan overcompenseren en hun hond overstimuleren. Te veel prikkels, te veel nieuwe honden of omgevingen kunnen net voor nog meer stress en angst zorgen wat kan resulteren in vernielzuchtig gedrag. Doe het daarom rustig aan, voorzie uitdaging en activiteiten maar overdrijf hier niet in.
Tip 3: Bachbloesems
Om stress, angst of destructief gedrag te verminderen, kan een persoonlijk, op maat samengesteld Bach Bloesem Mix helpen. Bach Bloesem druppeltjes zijn 100% natuurlijk en veilig in gebruik voor honden van alle leeftijden. Afhankelijk van de afkomst van je hond, de aard van de symptomen, maken wij een Bach Bloesem Mix op maat afgestemd op wat er nodig is voor rust in het hoofd en een betere balans.
Tip 4: Zorg voor voldoende activiteiten
Stimuleer je hond. Dit kun je doen door te wandelen in een nieuwe omgeving, zoekspelletjes, trainingspelletjes of andere spelletjes te spelen die je hond voldoening geven. Overdrijf hier niet in (zie tip 2).
Tip 5: Hou een oogje in het zeil
Je kan je hond aanleren om met speeltjes te spelen zonder ze stuk te bijten. Train daarom op het spelen met speeltjes. Speel enkele minuten met het speeltjes en je hond en leg het vervolgens weer weg. Bouw dit op door er steeds langer mee te spelen. Na een tijdje kan je hond rustig met het speeltje spelen en er ook op tijd mee stoppen, zonder het speeltje helemaal kapot te moeten maken.
Puppy's zijn geneigd om de wereld rondom hun spelenderwijs te ontdekken. Laat dit (in de mate van het mogelijke) ook toe. Door duidelijk te zijn in jouw gedrag en opvoeding zal je hond dit leren en weet hij wat de grens is.